Civil engineering

وبلاگ اختصاصی ساخت و ساز پروژه های عمرانی(Life_sHMD)

Civil engineering

وبلاگ اختصاصی ساخت و ساز پروژه های عمرانی(Life_sHMD)

Civil engineering

تو این وبلاگ هر مطلب مورد نیاز و لازم در رابطه با چگونگی طراحی و ساخت و ساز پروژه های عمرانی رو با هم دیگه یاد میگیریم و یادآور اصولی ترین روش ها و راه هایی که میتونه به ما تو این مسیر کمک کنه و به نتیجه لازم برسونه میشیم.
پس اگر میخوای که با این سبک جدید به هدف مد نظرت برسی با ما همراه باش...

۱ مطلب در ارديبهشت ۱۴۰۲ ثبت شده است

  • ۱
  • ۰

شیب بندی با بتن سبک

شیب بندی طبقات:

معمولاً به دلیل عبور بخش زیادی از لوله های تاسیسات برقی و مکانیکی از کف ساختمان، امکان اجرای مستقیم کفسازی روی بتن سقف وجود ندارد. همچنین در بعضی قسمت ها مثل آشپزخانه و سرویس ها باید قبل از نازک کاری نهایی، شیب بندی مناسب به طرف کفشورها انجام شود. لذا شیب بندی اولیه با استفاده از فوم بتن و یا بتن سبک متشکل از آب، سیمان و پوکه معدنی یا صنعتی به ضخامت حدود ۵-۱۰ سانتیمتر اجرا می گردد. جزئیات اجرای کف طبقات در شکل زیر نمایش داده شده است.

قبل از اجرای بتن سبک، کلیه لولههای تاسیسات به وسیله بست فلزی و یا ملات ماسه سیمان در جای خود محکم شده و جهت جلوگیری از ضربه و شکستگی، یک لایه ملات به صورت سراسری روی آنها اجرا می شود. (ماهیچه کشی)
پس از این مرحله با استفاده از شیلنگ تراز، خط ترازی روی دیوار ترسیم شده و کروم هایی جهت شیب بندی به طرف آبروها ایجاد می شود. لازم به ذکر است که در سالن ها و یا فضاهای فاقد کفشور نیاز به شیب بندی خاصی نیست و بتن سبک کف تنها جهت حفاظت لوله های تاسیسات به صورت تراز اجرا می گردد. پس از این مرحله بتن سبک کف به روش سنتی و یا استفاده از فوم بتن اجرا می شود.
فوم بتن:
فوم بتن ملاتی متشکل از آب، سیمان و فوم کفزا (مادهای شیمیایی و یا بر پایه پروتئین حیوانی از شاخ یا سم حیوانات) است. چگالی این نوع بتن بسیار پایین با عایق بندی صوتی و حرارتی مناسب، اجرای سریع و آسان و به لحاظ هزینه کمی گرانتر از بتن با پوکه است معمولاً در هر مترمکعب فوم بتن حدود ۲۵۰ - ۳۰۰ کیلوگرم سیمان، ۱۵۰ لیتر آب و حدود ۷۰۰ - ۱۳۰۰ گرم فوم مایع بسته به نوع آن استفاده می شود. برای ساخت فوم بتن ابتدا سیمان و آب در میکسر دستگاه مخلوط می شود. سپس فوم در محفظه فوم ساز دستگاه با آب رقیق شده و توسط پمپ هوا از لوله مخصوص با خروجی های ریز و فشار زیاد جهت تولید کف عبور داده می شود. در مرحله بعد کف حاصله در میکسر با دوغاب سیمان و آب مخلوط شده و حباب های ریز در کل ملات پخش می شوند. بعد از اختلاط کامل، عمل آوری و ازدیاد حجم مواد، بتن توسط پمپ به طبقات پمپاژ و به ضخامت حدود ۱۰ سانتیمتر روی سطح پخش و تسطیح میگردد. انتقال توسط پمپ به محل مورد نظر تا ارتفاع بیش از ۵۰ متر و عدم نیاز به حمل مواد اولیه به طبقات از مزایای فوم بتن است پس از اجرا نیز جهت جلوگیری از بروز ترک های سطحی، حداقل باید تا ۳ روز سطح بتن مرطوب شود.
شیب بندی بام:
شیب بندی بام یکی از مراحلی است که بی دقتی در اجرای آن موجب تجمع آب روی سطح و احتمال نفوذ رطوبت به سقف می شود. جهت شیب بندی با توجه به تعداد و محل قرارگیری ناودان ها تعیین می گردد. معمولاً تعداد ناودان ها متاثر از میزان بارش منطقه و وسعت سطح در نظر گرفته می شود. در مناطق کم باران هر ۱۰۰ - ۷۵ متر مربع یک ناودان و در مناطق مرطوب این فاصله به تناسب کاهش می یابد.
روش اجرا:
برای اجرای شیب بندی بام ابتدا باید روی سقف از هر گونه گل یا گچ تمیز شود. سپس کل سطح ۱-۲-۵ روش اجرا بام به قسمت هایی به عنوان حوضه آبریز هر ناودان تقسیم شده و کروم بندی سطح انجام می شود. برای کروم بندی ابتدا فاصله محل ناودان تا دورترین نقطه بام (در هر یک از حوضه های آبریز) اندازه گیری شده و اختلاف ارتفاع لازم با توجه به شیب استاندارد حدود ۲۱ درصد تعیین می شود. (به عنوان مثال اختلاف ارتفاع ۱۰ سانتیمتر در طول ۵ متر با لحاظ شیب ۲ درصد). ارتفاع مذکور با ایجاد یک کروم مشخص شده و از آنجا ریسمانی تا محل ناودان کشیده می شود (محل ناودان به عنوان نقطه صفر صفر در نظر گرفته می شود). سپس زیر ریسمان به عرض ۱۰ سانتیمتر با ملات ماسه سیمان پر می گردد. مراحل مذکور از نقاط دیگر نیز به همین روش در فواصل ۱ تا ۲ متری تکرار شده و کل سطح کروم بندی می شود. کنترل شیب بندی بام با شیلنگ ،تراز دوربین و یا شمشه بلند و تراز قابل انجام است.
در مرحله بعد فضای بین کرومها با مخلوط پوکه معدنی یا صنعتی و سیمان به نسبت ۵ به ۱ و یا استفاده از فوم بتن پر شده و روی آن با شمشه مسطح می گردد. نکته حائز اهمیت آنست که جهت کاهش بار مرده سقف، باید از بتن سبک با پوکه به دلیل تخلخل بالا و وزن کم استفاده شده و از پر کردن بین کروم ها با نخاله های ساختمانی یا خرده آجر اجتناب گردد.
بعد از اجرای شیب بندی باید آبپاشی سطح حداقل تا ۳ روز جهت عمل آوری بتن و جلوگیری از ترک انجام شود. پس از خشک شدن کامل سطح نیز عایق رطوبتی روی آن اجرا می شود.
نکات اجرایی:
1- قبل از اجرای شیب بندی طبقات نسبت به اجرای تاسیسات برقی و مکانیکی اقدام شده و روی آنها ماهیچه کشی شود.
2- پیش از اجرای شیب بندی ابتدا باید روی سقف از هر گونه گل یا گچ تمیز شود.
3- قبل از ریختن بتن شیب بندی با شمشه و تراز یا دوربین نسبت به کنترل صحت کروم بندی اقدام شود.
4- در صورت استفاده از یونولیت به عنوان عایق حرارتی بام، حتماً باید از نوع فشار قوی استفاده گردد زیرا یونولیت های معمولی در اثر بارگذاری فرو رفته و موجب ناتراز شدن فرش کف می شود. همچنین توصیه می شود عایق پلی یورتان نیز به دلیل چگالی کم (حدود ۴۵ کیلوگرم بر متر مکعب) حتماً از زیر سقف کار شده و از اجرای آن روی بام اجتناب شود. تجارب گذشته حاکی از نشست این عایقها تحت بارگذاری و ناتراز شدن کفسازی است. افزایش چگالی عایق نیز به دلیل بالا رفتن محسوس هزینهها و کاهش خاصیت عایق بندی چندان مطلوب نمی باشد.
5- استفاده از خرده آجر و نخاله های ساختمانی در شیب بندی ممنوع است
6- عیار سیمان بالاتر از ۳۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب در فوم بتن به دلیل افزایش میزان افت آن توصیه نمیشود به دلیل تامین سیمان توسط کارفرما، گاهی اوقات این مسئله توسط پیمانکار اتفاق می افتد
7- کف حاصل از فوم پروتئینی پایدارتر است ولی عموماً در پروژه ها فوم شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد. لازم به ذکر است که فوم پروتئینی معمولاً بوی نامطبوعی نیز دارد.
8- به دلیل بالا بودن اسلامپ فوم بتن، باید قبل از پاشش روی سطح، کلیه خلل و فرج احتمالی سقف و بازشوها به نحو مناسب مسدود شود.
9- در صورت نیاز به شیب بندی در اجرای فوم بتن ترجیحاً از کروم خطی استفاده شده و اسلامپ بتن محدود .گردد همچنین برای سهولت کار میتوان بتن این قسمت ها را نیز به صورت تراز ریخت و پس از خشک شدن، با یک لایه نازک سیمان لیسهای شیب مورد نظر را اجرا نمود.

10- عمل آوری بتن شیب بندی بسیار مهم است لذا جهت جلوگیری از بروز ترک های سطحی، بسته به شرایط جوی حداقل تا ۳ روز باید سطح بتن مرطوب شود.

  • Hadi-Danesh